Συντήρηση ξύλινων επίπλων κήπου

από anna15 16/05/2019 0 σχόλιο(α)

Μιας που το καλοκαίρι κάνει δειλά δειλά την εμφανισή του και αφού προετοιμάσαμε τους κήπους και τις βεράντες μας, ήρθε η ώρα να δούμε πιο αναλυτικά ένα θέμα δυσκολεύει τους περισσότερους απο εμάς. Τη συντήρηση των ξύλινων επίπλων.Από τη φύση τους, τα έπιπλα από ξύλο και σκληρό ξύλο χρειάζονται φροντίδα και συντήρηση. Αν δεν συντηρείτε τα έπιπλα σωστά, υπάρχει κίνδυνος το ξύλο να εμφανίσει ρωγμές και να ξεραθεί.Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στην όψη του επίπλου, αλλά και στην αντοχή του γενικά. Παρακάτω θα δείτε step by step πως γίνεται η συντήρηση εύκολα και απλά για να βοηθήσετε τα έπιπλα κήπου σας να διατηρήσουν το χρώμα και την ομορφιά τους.

Διαδικασία Συντήρησης

1.     Καθαρίζουμε προσεκτικά την επιφάνεια με πανί ή πλένοντας την με χλιαρό νερό.

2.     Όταν πλυθεί, την αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά και γυαλοχαρτίζουμε το ξύλο με λεπτό γυαλόχαρτο και με ήπιες και μαλακές κινήσεις προσέχωντας να μην αφαιρεθεί το χρώμα του.

3.     Σκουπίζουμε την επιφάνεια πολύ καλά με στεγνό βαμβακερό ύφασμα μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς η σκόνη. Ιδανικά ξαναπλένουμε με νερό να απμακρυνθεί η σκόνη και περιμένουμε να στεγνώσει. 

4.     Ελέγχουμε την επιφάνεια ότι είναι λεία και εντελώς καθαρή. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ξύλο είναι καθαρό και στεγνό προτού επαλείψουμε με λάδι Teak.

5.     Εφαρμόζουμε το λάδι με πινέλο ή σφουγγάρι σε μία ή δύο στρώσεις, ανάλογα με την απορροφητικότητα του ξύλου. Προσέχουμε την ποσότητα του λαδιού να μην είναι περίσια, καθώς σε αυτή την περίπτωση το ξύλο θα "διώξει" όσο λάδι δεν μπορεί να αποροφήσει και το ξύλο θα "κολλάει". 

 

* Σημαντικό: Δεν εφαρμόζουμε λάδι πάνω σε έπιπλα που έχουν βερνικωθεί ή βαφτεί.

 

Extra tips για καλύτερη φροντίδα των ξύλινων επίπλων γενικά:

1.     Τα έπιπλα που εκτίθενται σε υπαίθριο χώρο πρέπει να ανανεώνονται με λάδι δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο.

2.     Τον Χειμώνα πρέπει να προστατεύονται σε στεγασμένο χώρο ή με ειδικά καλύμματα που υπάρχουν στην αγορά.

3.     Γενικά όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, τα προστατεύομε όσο είναι δυνατό, από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία

4.     Τα προστατεύουμε επίσης από τη συχνή επαφή με το νερό, ιδίως όταν είναι στο κήπο.

 

Αφήστε ένα σχόλιο