Ρατάν σε έπιπλα και διακοσμητικά

από anna15 01/08/2019 0 σχόλιο(α)

Ρατάν σε έπιπλα και διακοσμητικά, μια παράδοση της Ασίας που προστατεύει τα δάση.

Το Rattan είναι ένα φυτό που ανήκει στα φοινικοειδή και προέρχεται από χώρες τις Κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, κυρίως τη Μαλαισία, από τη γλώσσα της οποίας προέρχεται και το όνομα του (Rotan). Η επεξεργασία του δίνει ίνες με μεγαλύτερο πάχος από της ψάθας, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη αντοχή για την κατασκευή επίπλων.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, μιας και βοηθά να δημιουργήσουμε έπιπλα ανθεκτικά στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, που είναι όμως ελαφριά και δροσερά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ακόμη μπορεί να χρωματιστεί όπως όλα τα ξύλα και μπορεί να το συναντήσει κανείς σε όλα τα χρώματα. Το ρατάν είναι πολύ εύκολο στην συλλογή και την μεταφορά του και χρειάζεται πολύ απλά εργαλεία. Επίσης αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τα περισσότερα τροπικά δέντρα. Αυτό το κάνει ένα δυνατό εργαλείο στην προστασία των δασών, καθώς παράγει πρώτη ύλη  ξυλείας χωρίς να βασίζεται στην αντικατάσταση δέντρων.

Αρχικά το ακατέργαστο ρατάν χωρίζεται σε δύο μέρη. Ο φλοιός του αφαιρείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για πλέξιμο. Το υλικό αυτό ονομάζεται wicker. Wicker ονομάζονται όλα τα πλεκτά έπιπλα από καλαμοειδή υλικά. Η ονομασία αυτή αφορά την τεχνική και όχι το υλικό. Το εσωτερικό που απομένει χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων για διάφορες χρήσεις.

Δείτε στο παρακάτω video την επεξεργασία του ratan, σε έναν από τους μεγαλύτερους οίκους έπιπλων εξωτερικού χώρου και πάρτε μια γεύση του πως κατασκευάζονται αυτά τα μοναδικά, κομψά έπιπλα 

https://www.youtube.com/watch?v=4kAZJ1l0j_o

Είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή υλικού για χειροποίητες, διακοσμητικές ή χρηστικές δημιουργίες, καλάθια, αντικείμενα τέχνης, μπαστούνια, ομπρέλες και άλλα προϊόντα. 

Αφήστε ένα σχόλιο